Cégbemutató

Az Első Fedezetkezelő Zrt. Magyarország legnagyobb, bankfüggetlen fedezetkezelői szolgáltatója.

Az elmúlt években cégünk számos hazai és külföldi forrásból megvalósuló építési beruházásában működött közre, a megvalósult projektek összértéke meghaladja a négyszázötvenhétmilliárd forintot.

Közreműködésünkkel valósul meg

Bővíti kapacitását a Coloplast

Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke az Országházban tartott megbeszélést, melynek egyik fő témája a cég munkahelyteremtő beruházása volt.

Tovább a cikkhez.

Alapkőletétel az Apollo Tyres gyárában

Elhelyezték az Apollo Tyres gyöngyöshalászi gyárának alapkövét,  a gumiabroncsok gyártása 2017-ben kezdődik el.

Tovább a cikkhez.

Gyártócsarnokot épít az NHK Spring

Helyére emelték az első födémgerendát a japán NHK Spring rugógyártó üzemének gerendabeemelési ünnepségén Tatán 2015. október 13-án.

Tovább a cikkhez.

Cégbemutató

2009 év végén az építési tevékenységekre és a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására vonatkozóan új szabályozás lépett életbe. A jogszabályi változások egyik fontos eleme az építési beruházásoknál gyakran előforduló körbetartozások megakadályozására szolgáló fedezetkezelői intézmény, egy Nyugat-Európában már régóta sikerrel alkalmazott ún. „biztos kéz” létrehozása.

Társaságunkat ennek a célnak a kiszolgálása érdekében hozták létre olyan szakemberek, akik az építőipar és a pénzügyi szektor jogi kérdéseiben több évtizedes szakmai tapasztalattal bírnak. Tevékenységünket a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában végezzük.

Az Első Fedezetkezelő Zrt. a fenti jogszabályok alapján kvázi letéteményesként biztosítja, hogy az építési tevékenységben közreműködő kivitelezők tényleges közreműködésük szerint hozzájussanak vállalkozási díjukhoz. Erre oly módon biztosít lehetőséget a jogszabályi háttér, hogy meghatározott összeghatáron felüli beruházások esetén kötelezővé teszi a fedezetkezelő közreműködését a beruházási tevékenységben.

Ennek során az ütemezett beruházásoknál az épp aktuálisan megkezdett építési ütemnek megfelelő pénzügyi fedezetet előzetesen a fedezetkezelő rendelkezésére kell bocsátani, aki a nála vezetett elektronikus alvállalkozói nyilvántartás szerint az adott ütemben tevékenységet végző fővállalkozó, illetve alvállalkozók részére – műszaki ellenőri igazolás alapján – kiutalja az őket megillető vállalkozási díjat. A teljesítés körüli vita esetében a vita peren kívüli, illetve peres eljáráson keresztül történő megoldásáig a vitatott összeget letétben tartja.

A fedezetkezelési tevékenységet költségvetést, illetve Európai Uniós forrást érintő beruházás esetén kötelezően csak a Magyar Államkincstár, más, közösségi értékhatárt (kb. 1,5 milliárd forint) meghaladó beruházás esetén fizetési számla vezetésére jogosult pénzforgalmi szolgáltató (hitelintézet vagy pénzforgalmi intézmény) is végezhet.

Cégünk – Magyarországon jelenleg egyetlenként - a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában, pénzforgalmi intézményként áll ügyfelei rendelkezésére.

Cégünk 2018. februárjában megkapta MSZ EN ISO 9001:2015 minőségirányítási tanúsítványt.

 

Legfontosabb feladataink az alábbiakban foglalhatók össze:

- Cégünk vezeti a fedezetkezelői számlát, tájékoztatja a fedezet mértékének változásáról az építtetőt és a fővállalkozót, a független műszaki ellenőr által kiállított jelentésben és teljesítésigazolásban elismert ellenértéket kifizetjük, illetve a vitatott teljesítmény ellenértékét visszatartjuk.

- Kezeljük a fővállalkozó által nyújtott teljesítési biztosítékot.

- Elektronikus alvállalkozói nyilvántartást működtetünk.


Jogszabályok

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. számú kormányrendelet

 LETÖLTÉS

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

 LETÖLTÉS

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) kormányrendelet

 LETÖLTÉS

Az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X.25.) kormányrendelet

 LETÖLTÉS